Regionalizarea, înființarea anumitor poluri de dezvoltare, rămân doar teme de campanie. Fiindcă toate acestea ar declanșa mari schimbări administrative și eliminarea multor funcții publice, cu alte cuvinte restructurări și disponibilizări.
Consider că o reformă administrativă este necesară. Bineînțeles că totul începe cu elaborarea unei legislații în domeniu, foarte clară, punctuală.
Un exemplu de pol regional l-ar putea reprezinta cele două orașe despărțite de numai 15 km, Galați și Brăila. O conurbație cu peste 450000 de locuitori, a doua aglomerare urbană după București. Ideea de unificare este veche, chiar din perioada interbelică, apoi în comunism se punea problema construirii unei linii de tramvai între cele orașe. După revoluție, mulți politicieni au reluat ideea venind cu acest proiect(zonă mitropolitană) în campania electorală, chiar schițe, cum ar arăta efectiv zona dintre Galați și Brăila, ce facilități ar oferi. Dar nu s-a făcut nimic în acest sens, doar construirea unor blocuri ANL de către administrația gălațeană pe terenul jud.Brăila, printr-o hotărâre de guvern dată în acest sens în 2002. În urmă cu aproape doi ani, administrația brăileană dorind să își recupereze terenul (peste 650 ha din cele 1000 puse la dispoziție prin HG) a dat în judecată cu sprijinul guvernului primăria Galați, procesul fiind acum pe rol la Curtea de Apel București. Este foarte limpede că devenind o singură voce, cele două orașe ar deveni atractive din punct de vedere al investițiilor, infrastructurii, atragerii fondurilor europene dacă am crea și instituții comune, specializate în acest sens. Două orașe port, practic alăturate, cu potențial imens, și forță de muncă, chiar cu toată depopularea pe care au suferit-o, conectate la infrastructura națională ar deveni foarte interesante pentru investitori. Cu siguranță, dacă zona s-ar redresa economic, s-ar repopula în 10 ani. Asta ar presupune crearea unor organisme comune care să lucreze pentru polul regional. În această situație, ar suferi modificări actualele configurații, constând într-o reorganizare și comprimare a organigramelor administrațiilor proprii, ale unităților și serviciilor primăriilor.
Dar exact cum am spus, înainte de toate este nevoie de o legislație în materie, apoi de un referendum organizat la nivelul orașelor în cauză.
În primul rând, trebuie să știm dacă cetățenii își doresc unificarea orașelor.
Asociația Galați, orașul meu a organizat în urmă cu 3 ani, cu sprijinul mediului academic, o dezbatere publică cu această temă, în care s-au prezentat în fața unor reprezentanți ai administrațiilor celor două orașe vecine, avantajele înființării Polului Regional ,,Dunărea de Jos”. De atunci, nu s-a făcut niciun pas în această direcție, dimpotrivă, exact cum am menționat mai sus. Dar având în vedere că întreaga zonă ocupă ultimul loc în materie de dezvoltare din țară și implicit din Europa, discrepanța devenind aproape de nerecuperat, ce ne mai rămâne de făcut? Să găsim soluții pentru a readuce civilizația prin modernizare, dezvoltare și îmbunătățirea condițiilor de viață, sau să ne pregătim bagajul?
Polul regional de dezvoltare Galați-Brăila
de Bogdan-Radu Brînzan