Asociaţia ”Galaţi, oraşul meu” cere autorităţilor din Galaţi şi Brăila, Primării şi Consiliile Judeţene, dar şi Preşedintelui României şi Guvernului României, într-un memoriu, înfiinţarea Polului Regional „Dunărea de Jos” Galaţi-Brăila.

Argumentul principal pentru înfiinţarea Polului Regional „Dunărea de Jos” Galaţi-Brăila este atragerea investiţiilor în cele două oraşe port, aflate la o distanţă de doar 15 km, prin construirea unei infrastructuri moderne, conectată la marile proiecte naţionale, care ar permite ca întreaga regiune să devină atractivă pentru investitori.

În acest moment, zona este izolată, deconectată de restul ţării, fără perspective de dezvoltare, cu o rată impresionantă de depopulare. Considerăm că apariţia podului peste Dunăre şi conectarea rutieră a acestuia cu o infrastructură modernă reprezintă cheia schimbării situaţiei îngrijorătoare în care ne aflăm
, se arată în Memoriul Asociaţiei ”Galaţi, oraşul meu”.

În document sunt trecute şi proiectele de infrastructură rutieră care ar trebui să fie conectate la podul peste Dunăre. Printre aceste obiective sunt menționate: lărgirea la 4 benzi a DN 22 B (şoseaua de pe dig) Galaţi-Brăila şi conectarea podului de peste Dunăre cu drumul expres pe 4 benzi Galați-Brăila-Drajna cu ieșire la A3, cu Autostrada estului (Galați-Brăila-Buzău-Ploiești) cu ieșire la DN 1(viitoarea autostradă București-Brașov); transformarea în drum expres a DN 25 Galaţi-Tecuci-Tişiţa, cu legătură la viitoarea autostradă a Moldovei şi joncţiune cu Autostrada Unirii; modernizarea segmentului din E 87 spre frontiera cu Republica Moldova, spre Zona Liberă Galaţi, Port Bazinul Nou şi Calea Prutului şi conectarea acestora la centura ocolitoare a Galaţiului, dar și construirea unui aeroport pentru Zona metropolitană Galați-Brăila, în zona Vădeni

E un demers civic necesar dată fiind situaţia îngrijorătoare în care ne aflăm. Considerăm că dacă nu ne implicăm, nu reacţionăm, nu impulsionăm clasa politică, suntem părtaşi la moartea acestei zone şi nu ne dorim acest lucru. Aşteptăm un răspuns şi o invitaţie la dialog”, a declarat Bogdan Radu Brînzan, preşedinte onorific al Asociaţiei ”Galaţi, oraşul meu”.

Un alt aspect semnalat este necesitatea conceperii unui site de promovare a Zonei metropolitane, cu oferte turistice, obiective de vizitat, informaţii de interes istoric-cultural-culinar, dar şi deschiderea unor puncte de informare turistică (Palatul Navigaţiei, centrele istorice din Galaţi şi Brăila) şi a unor magazine cu suveniruri tradiţionale, materiale de promovare (hărţi, broşuri).

Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” mai cere şi măsuri pentru includerea în circuitul turistic şi stabilirea unor obiective istorice de vizitat (Castrul Roman de la Tirighina, Cavoul Roman, Poarta Turcească, Centrul istoric-strada Domnească şi Portului, muzeele), iar în funcţie de publicul ţintă, organizarea unor tururi pietonale cu ghizi specializaţi.

Mai trebuie organizate, cred cei de la asociaţia amintită, vizitarea falezei Dunării şi prezentarea taberelor de sculptură, vizitarea şi admirarea peisajului citadin de la înălţime, din turnul TV, valorificarea pontonului Schengen, atragerea turiştilor de pe navele de croazieră, precum şi oferirea turiştilor a unei mese tradiţionale pescăreşti, cu degustarea unor vinuri din podgoriile din judeţul Galaţi şi cele învecinate.

Acest lucru trebuie făcut, atrage atenţia asociaţia, la pachet cu elaborarea unor strategii şi programe turistice de către specialişti, implicarea şi provocarea tinerilor în activităţi educative în acest domeniu (turistic), de promovare a oraşului, de prezentare a diferitelor obiective în calitate de ghizi, activităţi şcolare în acest sens.

De asemenea, „Galaţi, oraşul meu”, propune celor două oraşe „organizarea unor competiţii sportive comune pe Dunăre (concursuri de pescuit, caiac-canoe, alte ambarcaţiuni), dar şi turnee şi competiţii organizate pe stadioane, în săli sportive, patinoare, terenuri de tenis”.