Moldova este deconectată de restul țării.
Ceea ce o menține neatrăgătoare pentru investitori, distanțele de parcurs pe șoselele înguste, cu o viteză medie de 60-70 km/h, străbătând sate și localități, fiind foarte mari, iar timpul de parcurgere extrem de lung. Două autostrăzi care ar străbate regiunea istorică de la nord la sud, spre capitală, și una în ,,cruce” cu aceasta, ce ar asigura conexiunea cu Transilvania, ar rezolva problema. Dar nu se vrea, sunt numai promisiuni, proiecte, studii, legi votate, fără niciun efect. Moldova rămâne săracă, manipulabilă, ruptă de civilizație, cu o populație asistată social, dependentă, cu siguranță asta se și dorește din motive cunoscute.
Există mai multe asociații, două din Iași renumite deja, ,,Moldova vrea autostradă” și ,,Împreună pentru A8″, ce militează de câțiva ani pentru construirea autostrăzilor în Moldova, aducerea investițiilor, echilibrarea economică a situației în acest sens, comparativ cu celelalte zone istorice ale țării. Lor li s-au adăugat alte grupuri și mișcări civice(,,șîio”), ONG-uri din diverse orașe și localități din Moldova(,,Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, ,,Asociația Galați, orasul meu”). Au fost organizate acțiuni, proteste, strângeri de semnături. Toate acestea au efecte catastrofale asupra populației, neexistând investiții, dispar locurile de muncă, posibilitățile de angajare, crescând galopant șomajul. Valorile pleacă pe capete, rata depopulării fiind în creștere de la an la an. Galațiul ține topul, în 2 decenii, orașul pierzând aproximativ 80000 de locuitori. Pe care îi regăsim în occident și orașele din Ardeal, de exemplu în Brașov există cartiere cu blocuri ocupate de gălățeni. Situația este tragică și atât timp cât nu se va dezvolta infrastructura, nu sunt șanse de schimbare. Legat de conexiuni, navale de data aceasta, la Galați a decăzut și activitatea portuară, există un proiect de revitalizare în acest sens prin construirea unui terminal de containere în Port Bazinul Nou, având în vedere că acest port este conectat și feroviar pe ecartament larg cu Republica Moldova, Ucraina și Rusia. Dar discutăm tot despre un proiect, ce a primit și o finanțare europeană, dar lucrările sunt în așteptare. Podul de la Brăila ce se construiește, legat cu autostrada ce ar străbate Moldova, ar reprezenta conectarea cu Dobrogea și portul Constanța pe cale rutieră. Este vital pentru regiune. Cert este că într-o perspectivă de 3-4 ani nu se întrevede nimic spectaculos, iar fiecare an pierdut își pune amprenta. Conurbația Galați-Brăila, ar reprezenta un pol atrăgător pentru investitori, fiindcă orașele port ar avea ce oferi, existând un potențial imens. Dacă s-ar uni din punct de vedere juridic(pol regional), ar exista o strategie clară, și-ar susține împreună interesele, și-ar dezvolta infrastructura, ar construi un aeroport, zona ar prospera. Să nu uităm că foarte mulți locuitori ai regiunii lucrează în Spania, Italia și Anglia.
Un aeroport ar fi rentabil, ar facilita și deplasarea rapidă a investitorilor. Fiindcă nu oferă nicio perspectivă după absolvire, facultățile din Galați își pierd studenții anual. Din ce în ce mai mulți tineri pleacă să studieze în alte orașe universitare din țară și străinătate. Lipsa unui viitor aici este cea mai mare problemă cu care se confruntă orașele din Moldova. Plecând tinerii, cu o populație îmbătrânită, regiunea moare încet și sigur. Este cazul ca demnitarii, cei care au pârghiile necesare, să își îndrepte atenția asupra acestei probleme grave, până nu va fi prea târziu. Fiindcă deja discrepanța de dezvoltare față de multe alte zone, este foarte mare.
de Bogdan-Radu Brînzan