Pe 22 mai 2016, Asociația Galați, orașul meu a participat în calitate de partener la evenimentul cultural ”La pas prin Grădina Publică, în Galații de altădată, ediția a II a”. Evenimentul a fost organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Galați, la care s-au alăturat teatre, muzee, ONG-uri din Galați și București (Asociația Tradiția Militară și ,,Deutshes Freikorps”) și comunitățile etnice locale.

A fost o întoarcere în timp, în perioada 1900-1916, aleasă pe de o parte pentru a transpune publicul în atmosfera unui oraş cosmopolit, înfloritor economic, iar pe de altă parte, pentru a recrea o stare generată de intrarea României în Primul Război Mondial, când a ieșit din statutul de neutralitate şi s-a alăturat Antantei.

După deschiderea oficială a evenimentului, când au fost rostite alocuţiuni de către parteneri, a avut loc „plecarea” trupelor gălăţene la război. Evenimentul a continuat cu momentele artistice oferite de comunitățile etnice: ucraineană, a rușilor lipoveni, evreiască și grecească, de ansamblul de dans sportiv ”Fantezia” și ansamblul folcloric ”Doina Covurluiului”. Vizitatorii au servit produse tradiționale de patiserie din acele timpuri, berea de tradiție gălățeană ,,Ploll”, bragă, socată, ghimbirată.